Tuesday, September 24, 2013

PLAGUE DOCTOR (DOKTOR WABAK)

Mengenakan pakaian yang seperti seorang pemotong daging - dengan jubah beserta topeng - selalu dikaitkan dengan cerita-cerita seram. Pakaian yang digunakan oleh mereka yang digelar Plague Doctor tidak kurang juga seramnya apabila dilihat. Seseorang yang berpakaian sebagai Plague Doctor selalunya dikaitkan dengan simbol kematian.
Maklumat mengenai penularan pertama penyakit wabak berjangkit ini dapat dilihat pada abad ke - 6. Penularan wabak ini bermula di Empayar Rom Timur dibawah pemerintahan Maharaja Justinian. Maharaja tersebut mati akibat dijangkiti wabak tersebut, dan wabak itu kemudiaannya dikenali dengan nama Wabak Justinian (Plague of Justinian).
Lakaran imej Plague Doctor
Wabak penyakit terbesar yang dikenali dengan nama "Black Death" (1348 - 1351), yang berasal daripada Timur melanda Eropah. Wabak tersebut tersebar dengan pantas di seluruh Eropah dengan bantuan kapal - kapal zaman pertengahan yang menjadi sarang - sarang tikus. Proses penyebaran tersebut berlaku apabila kutu menjangkiti tikus dan tikus menjangkiti kutu yang lain sehinggalah kesemua tikus itu mati. Kutu yang kelaparan akan hinggap kepada manusia dan menjangkiti manusia tersebut. Hasilnya, wabak itu tersebar di setiap negara die Eropah Barat, termasuklah Greenland. Wabak berjangkit tersebut telah membunuh seramai 25 hingga 45 juta manusia.
Cara berpakaian Plague Doctor yang menutupi hampir setiap ruang
Tiada siapa yang dijamin selamat daripada wabak tersebut. Wabak tersebut turut mebunuh Raja Perancis Louis IX, anak perempuannya, Jeanne Navarre, dan beberapa tokoh yang lain.
Michel de Nostredame - dikenali sebagai Nostradamus - adalah seseorang sangat terkenal sebagai seorang Plague Doctor. Beliau mencadangkan pesakitnya untuk minum hanya air yang telah dimasak, tidur di atas katil yang bersih, dan segera meninggalkan bandar yang telah dilanda wabak. Wabak itu secara amnya berjangkit melalui sentuhan fizikal, sama ada melalui pakaian ataupun tempat tidur. Berdasarkan pandangan tersebut, maka terhasillah pakaian untuk Plague Doctor tersebut. Para doktor dikehendaki untuk mengenakan pakaian tersebut apabila datang untuk melawat pesakit mereka.
Topeng Plague Doctor yang menyerupai paruh burung dan topi kulit, adalah untuk membuatkan doktor itu kelihatan seperti Kuasa Suci Tuhan Mesir (Egyptian Divinity) untuk menghalau wabak tersebut. Paruh tersebut sebenarnya adalah alat perlindungan pernafasan untuk menghindarkan doktor daripada menghidu bau busuk wabak itu. Paruh itu dipenuhi dengan ubatan herba untuk memudahkan proses pernafasan. Topeng tersebut mempunyai dua lubang udara dan dilengkapi dengan cermin gelas bagi melindungi mata. Para doktor juga turut mengenakan baju hujan panjang yang telah dililin beserta pakai kulit atau fabrik tebal untuk mengelakkan daripada terkena gigitan kutu dan sentuhan fizikal dengan pesakit.
Antara dekorasi topeng paruh burung
Berikut adalah ciri-ciri dan fungsi pakaian yang dikenali sebagai Plague Suit/Hazmat suit:
  • Topi hitam berkulit lebar yang dipakai menutupi kepala. Pada zaman itu, topi hitam berkulit lebar menggambarkan status seseorang sebagai seorang doktor. Topi tersebut juga berfungsi sebagai pelindung daripada jangkitan wabak penyakit.
  • Topeng gas primitif berbentuk paruh burung. Kepercayaan umum masyarakat pada zaman itu adalah wabak tersebut disebarkan melalui burung. Menjadi kepercayaan masyarakat setempat bahawa jika berpakaian dengan topeng burung, si pemakai mampu untuk menarik wabak keluar daripada tubuh pesakit dan berpindah kepada baju yang dipakai oleh doktor. Topeng tersebut juga dilengkapi dengan kaca mata merah, dipercayaai mampu membuat si pemakai kebal daripada sebarang sifat jahat. Paruh pada topeng tersebut dipenuhi dengan bau aroma herba dan rempah untuk melawan bau busuk daripada wabak.
  • Baju hujan panjang berwarna hitam. Baju hujan tersebut dipakai dengan menutupi keseluruhan muka dan leher untuk menghalang kulit daripada terdedah. Baju tersebut melepasi paras kaki, dan di saluti dengan lilin. Lilin digunakan kerana dipercayai mampu menghindar si pemakai daripada wabak.
  • Tongkat. Tongkat digunakan dalam memberi arahan kepada keluarga mangsa untuk mengalihkan pesakit, individu yang berdekatan, dan untuk memeriksa pesakit secara terus.


No comments:

Post a Comment